7 myter om fedtforbrænding du godt kan "slå ihjel"

Som bodybuilder og fitness enthusiast prøver vi konstant at finde frem til den bedste træning, mest effektive diæt og den hurtigste vej til fedtforbrænding. Ofte sker der total misforståelse. Myter omkring fedtforbrænding har eksisteret….. ja, siden diæternes start. Kommer du myterne til livs og lærer sandheden omkring fedttab, fremkommer den maksimale effekt ved at træne.

Skil de reelle facts fra fiktion og du vil være på vej til at få en form - alle de andre vil snakke om.


1: Motion ved lav intensitet

DELVIST SANDT Studier har vist at den højeste % af fedtforbrændingen sker ved "langsommere og lettere" udførelse. I lang tid har det været god latin kun at lave cardiotræning ved ca. 60% af maxpulsen. Er der hold i det, så kan nærmest alle komme i god form på en lempelig og skånsom måde. Teoretisk er svaret ja, for under hvile bruger kroppen energi leveret ved fedtforbrænding. Men det er naturligvis ikke dermed sagt, at du ved at være en doven kartoffel eller kun laver lav-intensiv motion vil tabe nok fedt.

For at tabe kropsfedt skal der forbrændes kalorier og det sker ikke under motion med for lav intensivitet. Motion ved høj intensivitet - svarer til 75% af din maxpuls og opefter, er vejen frem. Du vil forbrænde kalorier under dit motionsprogram og fortsætte forbrændingen bagefter. Dette kaldes EPOC = excess postexercise oxygen consumption (= overskud af eftertrænings ilt-forbrug).


2: Vægttræning først efter mistet uønsket fedt

USANDT Mange siger de vil begynde at træne med vægte når de har tabt sig, og lægger ud med masser af cardiotræning. En myte der kun kan beskrives med et ord: DUMT.

Modstandsrelateret vægttræning aktiverer fedtforbrændingen frem for nedbrydning af muskulaturen. Muskelsystemet er trods alt det største "organ" og udgør 40% af kropsvægten. De fleste mennesker bliver forbavsede når de indser at muskler ikke blot er smukke, men nøglen til fedtforbrændings-processen.

Dermed er konklusionen - hvis du vil forblive i god form, skal der løftes vægte. At opretholde og specielt at øge muskelmassen vil forbedre din forbrænding.


3: Fedtfri er lig med kaloriefri

LØGN Mange hælder sig til varer som er fedtfri - eksempelvis dresing, salater, vingummi, lakrids o.lign. Men det er ikke den form for fedtfri mad som giver dig en god form. Der er stadigvæk kalorier i - eller sagt på en anden måde: "tomme" kalorier, som kroppen ikke får det rigtige udbytte af hvis kroppens form er i fokus.

Oftest er disse fødevarer trods det lave fedtindhold fyldt med sukker - "tomme" kalorier som bliver til fedt. Så med fedtfattig/ fedtfri mad bliver du i stedet fed, da du ofte er tilbøjelig til at spise de fedtfrie varer helt uhæmmet og i overflod.


4: Diæt brænder fedt!

TOTAL MISFORSTÅELSE Det værste du kan gøre for at forbrænde fedt er diæt. Det er dokumenteret at de ændringer man gennemgår ved diæt, influerer på dit stofskifte - det falder grundet den drastiske ændring samt kaloriereduktionen. Kroppens fedtforbrænding stopper, men du kan også ende med at deponere mere fedt i stedet.

Du skal spise dig til en slank krop. Du skal spise 5-6 måltider pr. dag - det opretholder stofskiftet og muskelmassen. Måltiderne skal bestå af kvalitetsmad - lav i fedt (ikke junk-food), ballanceret og moderat.

En god regel for din mad´s ballance er at dele måltiderne i 3 grupper: 1/3 kulhydrater, 1/3 protein og 1/3 grøntsager.


5: Fat-burners gør dig "lean"

HØM HØM - Husk på: Lyder det for godt til at være sandt….så er det som regel rigtigt. Dog ingen regler uden undtagelser. Nuvel er carnitine veldokumenteret idet det bringer fedtsyren ind i cellens mitokondier, hvor det bruges som energi i forbindelse med motion.

Andre såkaldte fat-burners skulle ikke kaldes andet en præperatnavn - eksempelvis mahuang (effedrin) og guarana (koffein). I forhold til bivirkningerne: forhøjet blodtryk og i ekstreme tilfælde død, er det absolut ikke præstationsfremmende. Desuden er disse præparater baseret på at øge kropstemperaturen og giver tørhed i munden pg.a. mistet væske. Studier om virkningen gjort på trænende/motionerende forsøgspersoner er end ikke udført! Tager du præparaterne så gør det i samråd med din læge.


6: Fokuser på kroppens problemområder

UMULIGT - du kan ganske enkelt ikke punkttabe dig. Mange træner intensivt et specielt område - eksempelvis et "bildæk" om maven, eller en specifik muskelgruppe for at opnå lokal fedtforbrænding.

Et hav af maveøvelser for at komme af med "mavedellerne" er spild af tid og kræfter. Sådan virker kroppen ikke, det er individuelt hvordan kroppen deponerer og mobiliserer fedt. Det forholder sig mere generelt med hensyn til fedtforbrændingen - det vil sige den ikke er lokal men global i kroppen.

Der er lavet en undersøgelse af tennisspillers underarm, for at se forskellen mellem den arm de bruger - og den de ikke bruger. Selvfølgelig er muskulaturen i dominans på "spille-armen", men fedtprocenten var ens i begge to.


7: Eliminer fedt fra din diæt

FORKERT Lav ikke den fejl at undgå fedt, da der skal fedt til at forbrænde fedt. Endvidere er visse vitaminers optagelse helt afhængig af fedttilskud. Desuden giver en smule fedt i maden bedre mæthed

Gå derfor kun ned til 10-20% fedt af dit samlede kalorieindtag når du er på diæt.

Tilbage til Artikler